Quantidoc
  • Hjem
  • Barrierer
  • Velferd
  • Diagnoser
  • Verdiskaping
  • Vitenskapen
  • Bestill
  • Om QuantiDoc
    • Slimboken
    • Kontakt
  • Home
  • The Science
  • Veribarr
    • About Veribarr
    • Why is this important
  • "The Book on Slime"
    • Lice
    • Smolt
    • Feed
    • RAS
    • Risk
    • Harvest or not
  • News
  • Contact
    • References

Velferd

HØY DØDELIGHET, STAGNERT VEKST, HØY USIKKERHET
​

Oppdrettsnæringen er veletablert i Norge og norske foretak er verdensledende. Fremdeles sliter næringen med høy fiskedødelighet og liten bedring i fiskens vekstkurver. Angrep av lus og andre parasitter er konstante trusler. Presise data for definisjon av fiskens helse er mangelvare. Standardmetoder er ikke etablert.
Picture
​HAVBRUK ER IKKE LANDBRUK UNDER VANN
Biologien i oppdrettsnæringen er kompleks. Utfordringene er langt mer sammen-satte enn i landbasert husdyrhold. Landdyr har en ytre tørr hud av døde celler og bærer immunforsvaret innvendig. 50-70% av det totale livsløpet, fra egg møter sperma til slakt, befinner seg i beskyttete omgivelser. Organismer i vann lever 100% av livsløpet i miljø hvor det medfødte, ytre immunforsvaret i slimlaget gir beskyttelsen. Fiskens evne til miljøtilpasning ligger i genene; langt flere enn gener i landdyr. Dersom det ytre cellelaget angripes ofte nok, vil immunkapasiteten bli nedsatt.
 
Fiskens helse ligner ikke grisens helse.  Helse i havbruk kan ikke forvaltes på samme måte som helse i landbruk.
 
KOLLIDERER BIOLOGI OG TEKNOLOGI?
En kompleks og varierende biologi ved fiskeoppdrett gir betydelige utfordringer til den teknologien som skal sikre konkurranseevne og fremme bærekraft i næringen. Biologien setter grenser for mulige teknologiske løsninger samtidig som den åpner for nye muligheter. Den komplekse og dynamiske biologien må aksepteres, analyseres og være fundamentet for fysiske og medisinske tiltak – og rutiner for drift og røkting.
 
EKSTRA STRESS FOR OPPDRETTSFISKEN
I moderne havbruk trues den beskyttende barrieren ytterligere av transport, avlusning, notskifte, sammentrengning av fisk – og avrenning til sjø fra sivilsamfunnet rundt. Oksygennivåer kan skifte og vannkvalitetene endres. Slimlaget med immunforsvaret er konstant utsatt for svekkelser.
 
DEN SVØMMENDE MILJØSENSOR
Fisk er som en levende miljøsensor. Slimlaget er en dialogflate mot det omliggende miljøet. Cellelaget kan respondere raskt og gi akutte endringer – eller påvirkes langsomt og gi kroniske tilstander. Løpende helseovervåkning vil være påkrevet.
 
VERIBARR flytter kunnskapen om oppdrettsfiskens helse; – fra antagelser til vitenskapelige fakta. En bærekraftig oppdrettsnæring må bygges på data om fiskens helsetilstand, ikke på sporadiske observasjoner og antagelser.
 
GOD FISKEVELFERD GIR ØKONOIMISKE GEVINSTER
Et antall studier om sammenhengen mellom økonomiske resultater og god fiskevelferd viser svært interessante sammenhenger. Det fremkommer at selskaper som setter høye standarder for fiskens helse oppnår bedre finansielle tall. God velferd gir økonomiske gevinster. Et søk på FAIRR Protein Index anbefales – eller i lignende informasjonskilder.

Our area of business is only 0,07 mm thick
Order analysis
Order our book

Phone
+4797733749
Email
info@quantidoc.com
Picture
Picture

Telefon

+47 97733749

Epost

​info@quantidoc.com
Picture
Picture

0,07 mm beskytter fiskens helse

Bestill analyse
Bestill boken

  • Hjem
  • Barrierer
  • Velferd
  • Diagnoser
  • Verdiskaping
  • Vitenskapen
  • Bestill
  • Om QuantiDoc
    • Slimboken
    • Kontakt
  • Home
  • The Science
  • Veribarr
    • About Veribarr
    • Why is this important
  • "The Book on Slime"
    • Lice
    • Smolt
    • Feed
    • RAS
    • Risk
    • Harvest or not
  • News
  • Contact
    • References